Petak, Kolovoz 23, 2019
header tz

Noć muzeja '19. u Muzeju Đakovštine

 

print sova bijela podloga copy 150x150

NOĆ MUZEJA 2019.

MUZEJI – INOVACIJE I DIGITALNA BUDUĆNOST

Hrvatski muzeji u svojoj svakodnevoj praksi koriste suvremene tehnologije, što podrazumijeva inovativno i kreativno sagledavanje muzejskih mogućnosti i veću dostupnost muzejskih sadržaja novim segmentima muzejske publike, putem različitih digitalnih platformi, mobilnih aplikacija i alata te VR headset-a.

Komuniciranje različitih sadržaja – od muzejskih zbirki, stručnih, znastvenih i drugih događaja, edukativnih i zabavnih sadržaja do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, primjene digitalnih tehnologija otvorile su neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije.

Digitalni prostori omogućavaju preglede, pretraživanje i sagledavanje nevjerojatnih količina različitih muzejskih sadržaja, njihovo privremeno „prostorno muzeologiziranje“ i dostupnost velikom broju korisnika.

Muzeji su postali atraktivni i „ … uzbudljivi prostori inovacije u kojima kustosi, muzeolozi, povjesničari umjetnosti i inovatori pronalaze nove načine kako izložiti muzejske predmete i personalizirati iskustvo posjetitelja …“

Publika danas traži doživljaj, koji se može prevesti kao istraživanje, prezentacija, edukacija, zabava i mogućnost da po vlastitom odabiru i način imanentan današnjoj i sutrašnjoj tehnološkoj razini, istinski dožive povijest, sadašnjost ili digitalnu budućnost…

mdj

Muzej Đakovštine pridružuje se i ovogodišnjoj manifestaciji ''Noć muzeja'' raznolikim programom od 18:00 do 00:30 sati. Priredili su radionicu na temu recikliranja, stručna vodstva, predstavljanje muzejskih projekata, otvorenje likovne izložbe te glazbeni program.

Tema manifestacije glasi 'Muzeji - inovacije i digitalna budućnost', a kako se Muzej Đakovštine hvata u koštac sa digitalnom pozornicom, saznat ćete više ako nam se pridružite u petak, 1. veljače!

 

NOĆ MUZEJA

Program u Muzeju Đakovštine

1. veljače 2019. godine

 

Stručno vodstvo

Cjelovečernji program

18:00 – 00:30

Tijekom cijelog trajanja manifestacije, naši kustosi su na raspolaganju za stručna vodstva ili bilo kakve informacije. U našoj suvenirnici možete nabaviti naša muzejska izdanja ili suvenire po sniženim cijenama.

 

Recikliraj maštovito!

Radionica

18:00 – 19:30

Profesorice i učenici Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova voditelji su radionice recikliranja namjenjene djeci osnovnoškolskog uzrasta. Kroz igru i zabavu, polaznike radionice će poučiti kako nije sav otpad smeće te kako se sa malo mašte od najrazličitijih predmeta mogu napraviti pokloni, uspomene ili upotrebljiva pomagala!

 

Multimedija i baština - projekti Muzeja Đakovštine

Predstavljanje

20:00 – 21:00

Kustosica Jelena Boras predstaviti će dosadašnje multimedijske projekte našeg muzeja i različite načine na koji su muzejski sadržaji digitalnim alatima dostupni, ne samo fizičkim posjetiteljima Muzeja, nego i virtualnoj publici. Osim toga, predstavit ćemo i novost u našem muzeju: audio vodiče kroz sve stalne postave Muzeja Đakovštine kojima se pristupa QR kodovima, a koje je realizirala tvrka ''HSM informatika'' iz Zagreba.

 

Đakovačke kronike

Projekcija

21:00 – 22:00

Foto - kino klub Đakovo i za ovogodišnju Noć muzeja odabrao je nekoliko epizoda Đakovačkih kronika. Kako ovogodišnja tema Noći muzeja obuhvaća digitalizaciju i budućnost, izvrsna je ovo prilika da pogledate videozapise iz prošlosti Đakova i Đakovštine koji su od zaborava i propadanja sačuvani za buduće naraštaje Đakovčanki i Đakovčana.

 

Izložba slika Eugena Varzića

Otvorenje izložbe

22:00 – 23:00

Od 22 sata biti će otvorena likovna izložba autora Eugena Varzića. Riječ je o autoru koji je diplomirao na slikarskom odjelu Akademije primjenjenih umjetnosti u Rijeci 1999. godine, a do sada je izlagao na trideset samostalnih te stotinu skupnih izložbi u Hrvatskoj i izvan nje. Njegov umjetnički izričaj višestruko je nagrađivan, a uvršten je u leksikone i vodiče moderne i suvremene umjetnosti, u Italiji i Španjolskoj te u u Leksikon fantastične i suvremene umjetnosti Europe. Na otvorenju izložbe moći ćete čuti nešto više od samog autora te kustosice izložbe Sonje Švec Španjol,mag. hist. art.

 

Mark Kordenberg Trio

Glazbeni program

23:00 – 00:30

Ovogodišnju Noć muzeja zatvaramo glazbenim programom gdje ćemo imati priliku uživati u zvucima sastava Mark Kordenberg Trio sve do 00:30 sati.

Posjetite nas i uživajte u programu Muzeja Đakovštine i u ovoj Noći muzeja! Vidimo se!

 

Noć muzeja ’19. – Program u Muzeju Đakovštine

 

Izvor: Hrvatsko muzejsko društvo i Muzej Đakovštine Đakovo

 

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

POSJETI NAS NA FACEBOOKU

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360

MOBILNE APLIKACIJE

ios

evsitor

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3